Gambar ande ande lumut bahasa jawa

Ande Ande Lumut Bahasa Jawa, Teks Drama, Unsur Intrinsik, Lirik |Lengkap

Ande ande lumut bahasa jawa – Halo sahabat mudahdicari.com, kamarin kita sudah membahas kumpulan cerita rakyat bahasa jawa. Jika ada diantara kalian yang kurang dan masih haus akan cerita-cerita zaman dulu, di artikel ini penulis akan membahas lagi tentang cerita rakyat ande ande lumut bahasa jawa.

Ada yang sudah tahu kan, cerita ande-ande lumut yang dulu sering ditayangkan ditelevisi, dengan chanel INDOSIAR, tentunya sudah banyak yang tau kan, namun jika dalam bahasa jawa mungkin masih ada yang belum tahu, maka disini penulis kan memberikan referensi dan pengetahuan ande ande lumut bahasa jawa.

Disini akan penulis bahas cerkak ande ande lumut dalam bahasa jawa dengan ringkas, unsur intrinsik, amanat cerita ande ande lumut dan naskah drama ande ande lumut bahasa jawa. Ikuti dengan semangat sampai akhir ok ๐Ÿ™‚

Cerita Ande Ande Lumut

Gambar kartun ande ande lumut
By: playtube.pk

Anda banyak versi cerita ande ande lumut bahasa jawa, cerita ande-ande lumut merupakan cerita yang berasal dari Jawa Timur. Cerita ande-ande lumut, jika dilihat dari sudut tradisional adalah sebuah cerita yang mengisahkan bersatunya kembali Kerajaan Janggalaga dan Kediri.

Kisah ande-ande lumut ini berasal dari kerajaan Majapahit, dan cerita ini diwarisan secara lisan dan banyak didokumentasikan sampai sekarang.

Cerita ande ande lumut ini, mengisahkan Pangeran Kusumayuda (dari Kerajaan Kediri), yang bertemu dengan klenting kuning dengan empat bersaudara tiri, yang ternyata, putri dari kerajaan Janggalaga, yang dikenal dengan Candrakirana. Berikut cerkak ande ande lumut yang lebih jelasnya ๐Ÿ™‚

Baca juga : Cerita rakyat bahasa jawa cindelaras, paling asik

Awalmula Cerita Ande-ande Lumut

Ing setunggaling desa sing uripe kepenak, gemahripah loh jinawi, ayem tentrem. Enten setunggal kerajaan ingkang gadah putra naminipun Pangeran Kusuma Yudha. Dhekwene kepingin lelono pados pengalaman, jati diri lan pados garwa ingkang ayu lan sae manahipun.

Sakderenge pangeran mpun ketemu kalin wong wadon ingkang ayu lan sae manahipun, nanging empun dangu mboten ketemu malih, ingkang paring asma Klentingkunig. Klenting kuning kalian Pangeran kusuma Yudha sami senenge ananging podo-podo menenge.

Ing setunggaling dina, Pangeran Kusuma Yudha, sampun mulai lelono, nglampahi wono lan Pangeran Kusuma Yudha gantos nami nggih meniko ande-ande lumut, amergi dhekwene mboten kepingin enten seng ngertos nek dhekwene niku putra Raja Kediri. Nah, sangking lelono niki ande-ande lumut saget ketemu maleh kalian wong wadon ingkang ayu lan bagus manahipun.

Ande-ande lumut, lelono mlampahi alas ingkang rimbun lan kandel, banjur dhekwene kalian rewange menga-mengo teng kiwo tengen, mbok menawi enten kewan seng saget di pun buru, soyo adoh lan soyo jero angsale lelono. Ande-ande lumut nyamar dados anakipun Mbok Rondo sangking deso Dadapan.

Ing nggriane Mbok Rondho niku wau, ande ande lumut nyiarake badhe pados sesisihan. Sangking gantenge ande ande lumut, ndadosake kabeh wong wadon kesem-sem, termasuk dulur-dulure Klenting Kuning.

Baca juga : Asal usul dinamakannya Sura Baya, menggunakan bahasa jawa.

Klenting Kuning dan Ibu, Saudara Tirinya

Pas mireng menawi ande ande lumut pados sesisihan, Mbok Rondo Klenting ngengken putri-putrinipun tumut nglamar ande ande lumut. Putri-putrinipun Mbok Rondo Klenting niku sami ayayu, naminipun nggih meniko Klenting Hijau, Klenting Merah lan putri tirinipun nggeh menika Klenting Kuning, Mbok Rondo lakuke olo dateng Klenting Kuning.

Sahingga Klenting Abang kalian Klenting Ijo, inuku sing paling diremeni, benten kalian Klenting Kuning. Dhekwene diken resik-resek, lan nyambut damel ing alas. Dhekwene diperlakokne koyoto babu ing griane niku, masio sedereke ugi gadah sifat ingkang olo dateng Klenting Kuning, anggene mrintah, matur niku sak enake dhewe.

Untunge Klenting Kuning niku gadah sifat ingkang sae, sabar lan manut nopo dawuhe Mbok Tirine kalian sederek tirine, amergi Klenting Kuning sampun anggep nek niku sadulure kalian mbok kandunge.

Klenting Kuning nggih badhe tumut, nglamar ande-ande lumut amergi Klenting Kuning ngertos nek dhekwene niku sejatosipun tiang ingkang diremeni, dhekwene ngertos niku sangking bebek ajaib seng dhekwene duweni.

Mbok Tirine niku ngolehi nanging enten setunggal sarat, inggih menika diken ngersiki panci sing rupani nuku mpun cemeng banget. Klenting Kuning panggah purun ngersiki, kanti semangat Klentingkuning gosok dhandang niku wau, banjur angsane Klenting Kuning nyulap dhandang niku dados resik maleh.

Perjalanan Menuju Rumah Ande Ande Lumut

Sak sampune niku, amergi dalan teng nggriane Ande ande Lumut, kedah nyebrang ing lepen ageng, seng teng mriku ditenggo kalian yuyu ageng, ingkah naminipun yuyu kangkang. Yuyu punika purun nyebrangke, ananging enten upahe nggih menika jaluk diambung. Amergi wekdal sampun mepet Klenting Abang kalian Klenting Ijo purun.

Saksampune niku gantosan Klentingkuning, dhekwene budale keri amergi kedah ngersiki dandang kolowau, kanti pacaan ingkang mboten karuan lan tasih kebak angus ing pipine, Klenting Kuning tetep budhal dwekan. Amergi bebek niku wau jalok dikon mateni, bebek wau dados pri seng ayu banget. Putri wau ngengken nguncalne tongkat sakti teng yuyu seng enten teng kali.

Banjur Klenting Kuning inggih lewat lepen niku lan numpak yuyu kangkang, sak sampune dugi, amergi Klenting Kuning mboten purun di ambung, Klenting Kuning matur teng yuyu nek badhe diparingi hadiah. Banjur Klenting Kuning nguncalne tungkat sakti teng raine yuyu wau. Yuyu wau langsung dados manungsa malih, langsung dhekwene ngalih nemoni putri wau seng dados bebek.

Klenting Abang lan Klenting Hijau mpun dugi grionipun Mbok Rondo dadapan, lan sampun ngaturaken nopo maksute dhekwene murunu, ananging masio dhekwene ayu-ayu, ande ande lumut noklak lamaranipun, amergi ande ande lumut ngertos menawi dhekwene nikuwau mantun diambung yuyu kangkang.

Lajeng Klenting Kuning, dugi ing nggrianipun Mbok Rondo Dadapan, pas dhekwene dugi Mbok Rondo kalian sadulure ngeraos kaget amergi tampilane seng lumuh kebak angus. Sadulure ngino menawi Klenting Kuning orabakal diterima.

Banjur Mbok Rondo, matur teng ande ande lumut menawi enten tiang seng nglamar maleh, namine Klenting Kuning, anangeng dhekwene lusuh. Ande ande lumut meniko purun amergi Klenting Kuning kolowau mboten purun menawi bade diambung yuyu kangkang.

Ande Ande Lumut dan Klenting Kuning

Gambar kartun kepiting lucu, ande ande lumut bahasa jawa
BY: Youtube.com

Bareng ande ande lumut medal Klenting Kuning kaget, ternyata bener nopo seng dipikirne Klenting Kuning menawi niku sejatosipun Pangeran Kerajaan Kediri. Lan Klenting Kuning niku sejatosipun Putri sangking Kerajaan Janggalaga, seng dikenal naminipun nggih meniku Candrakirana.

Akhire Pangeran Kusumayudha dan Candrakirana, langsung nikah lan dados pasangan ingkang mboten saget dipisahne, lajeng Candrakirana dados putri ingkang ayu sak manahipun, lan Pangeran Kusunayudha dados Raja nggantosi bapakipun, akhire ande ande lumut lan Klenting Kuning urip salaras saklawase.

Naskah Drama Ande Ande Lumut Bahasa Jawa

Dalam naskah drama ande ande lumut dalam bahasa jawa singkat, ini Anda dapat membukanya di sini (naskah drama ande ande lumut bahasa jawa singkat). Teks drama ande ande lumut singkat ini dapat Anda jadikan referensi untuk mengerjakan tugas sekolah, baik untuk pemain 7 orang maupun 6 orang.

Unsur Intrinsik Ande Ande Lumut Bahasa Jawa

Adapun unsur intrinsik ande ande lumut sebagai berikut.

  • Tema : Pados garwo (mencari pasangan hidup yang baik)
  • Tokoh dan Karakternya : Yuyu Kangkangpenolong, mengharapkan imbalan, Simbok Rondo Klentingjahat, pilih kasih Simbok Rondojujur lan wicaksono Klenting Merah lan Hijau ora sabar lan males ande ande lumut teguh pendirian, bijaksana Klenting Kuning sabar, sae, tabah, penolong, setia.
  • Alur : Maju.
  • Latar : Latar tempat ing alas, desa dadapan, kali, lan kerajaan : Jika lebih tepatnya di Kediri Jawa Timur.
  • Sudut pandang : Orang ketiga
  • Amanat ringkasan cerita  rakyat ande ande lumut bahasa jawa

Orang yang berhati baik dan melakukan kebaikan balasannya juga akan baik, namun jika berlaku keji maka balasannyapun serupa.

Orang yang berbudi luhur dan rendah hati akan mendapatkan pahala, dan akan membawa kebahagiaan.

Penutup

Demikianlah, sekilas mengenai ande ande lumut mengunakan bahasa jawa, yang disertai dengan teks drama ande ande lumut bahasa jawa, unsur intrinsik dan amanat dari cerita ande ande lumut.

Semoga dapat menjadi referensi yang baik, dan semoga apa yang Anda maksud ada di artikel ini, mohon maaf jika ada kesalahan dalam penulisan ๐Ÿ™‚

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *